U duhu praznika: Običaji za stolom u zemljama sveta

29/12/2017, 14:36

U duhu praznika: Običaji za stolom u zemljama sveta

Kao što se brojni običaji razlikuju od zemlje do zemlje, tako je slučaj i sa ponašanjem za stolom. Ukoliko praznike provodite u nekoj stranoj zemlji, pažljivo pročitajte ova pravila.

Bonton za stolom u zemljama sveta

U Turskoj, nakon ispijanja kafe ili čaja, kašičicu stavite na šoljicu ili čašu ukoliko ne želite više. U suprotnom, domaćin će stalno nadopunjavati.

S druge strane, na Bliskom istoku, ukoliko ne želite da pijete više, šoljom ili časom mahnite dva do tri puta.

U Kini, ukoliko pojedete sve sa tanjira, odraz je da je kuvar premalo skuvao, stoga uvek ostavite malo hrane na tanjiru.

U Meksiku, tradicionalne takose jedite rukama, a ukoliko pak se odličite na korišćenje pribora za jelo, spremite se na to da će vas smatrati uobraženim.

U Francuskoj, bageti se služe uz skoro svako jelo. Međutim, tamo, po bontonu, parčad se kidaju rukama, a ne seče se nožem.

U Italiji, testenina se mota na viljušku na ivici tanjira. Nikako je nemojte bockati ili pak seći nožem.

U Japanu umesto viljušaka, koriste se štapići, to svi znamo. Ipak, prilikom jela, hranu nemojte bosti štapićima, jer se to smatra veoma uvredljivim. Takođe, u ovoj zemlji, običaj je da se srče, kako biste kuvaru dali do znanja da uživate u hrani.

U Indiji, levom rukom se ne jede, jer se ona smatra nečistom, budući da se koristi za čišćenje, nakon odlaska u toalet.

Na Tajlandu, viljuške služe da bi se hrana stavila na kašiku. Zato, nemojte koristiti višuljku prilikom jela.

U velikom delu Afrike, muškarci i žene jedu odvojeno.

Mnogo Amerikanaca, pre jela, secka komade hrane na veličinu zalogaja. Veruje se da je ovaj običaj ostao iz vremena Divljeg zapada, kada je jedna ruka morala da bude slobodna, u slučaju da je potrebno posegnuti za pištoljem.

 

Izvor: aah.rs

Povezane objave

29/12/2017, 14:36