Roboti, programiranje i evolucija

20/04/2018, 14:22

Roboti, programiranje i evolucija

Šta bi se dogodilo kada bi roboti uspeli putem programiranja da evoluiraju?

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu i Cirihu, napravili su robote koji su evoluirali tokom nekoliko generacija. Robotska ruka igrala je ulogu majke i pravila je robotske bebe od malih kockica.

Svaka kockica imala je zaseban mehanizam, koji joj je omogućavao kretanje po podlozi. Majka – robotska ruka, spajala je pokretne kockice na različite načine i tako dobijene kombinacije kretale su se bolje i brže od drugih. Stvarala je decu prema uputstvu sastavljenom tako da podseća na genom – prenošenje naslednih osobina sa prethodne generacije na narednu.

Takođe, bila je programirana da u taj genom, svake naredne generacije mališana, ubacuje po jednu slučajnu mutaciju. Rezultat istraživanja je pokazao da se neki pripadnici novih malšanana kreću brže od svoji prethodnika, dok drugima to nije uspevalo. Takvi genomi su odbačeni, i kasnije su korišćeni samo oni uspešni. Uspešni su dobijali nove mutacije, stvarajući sve veštije naredne generacije.

Nakon deset generacija, roboti koji su nastali od robotske ruke, poznate kao majka, kretali su se dvostruko brže od onih sa početka ogleda.

20/04/2018, 14:22

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*