Porodica Romanov streljana na današnji dan 17. jul

17/07/2018, 11:30

Porodica Romanov streljana na današnji dan 17. jul

Povezane objave

Porodica Romanov streljana je na današnji dan, 17. jula 1918. godine.

Nikolaj II Aleksandrovič Romanov bio je poslednji sveruski imperator, kralj Poljske i veliki knez Finske.

Dinastija Romanov

Vladavina Nikolaja II Romanova obeležila je ekonomski razvoj Rusije ali i porast socijalno-političkih protivrečnosti i revolucionarnih pokreta. Reč je o pokretima koji su doveli do Ruske revolucije, 1905. godine i do Oktobarske revolucije, 1917. godine.

Vodio je rat sa Japanom, a u Prvom svetskom ratu priključio se Silama antante.

Abdicirao je tokom Februarske revolucije. Naime, odrekao se prestola 1917. godine i od toga momenta se sa porodicom nalazio u kućnom pritvoru u Carskoselskom dvorcu. Iste godine, odlukom Privremene vladavine, sa porodicom je upućen u Tobolsk.

U proleće naredne godine, 17. jula 1918., boljševici su ga prebacili u Jekaterinburg, gde je streljan sa ženom i decom.

Bio je sin naslednik Aleksandra III i Marije Fjodorovne, danske princeze. Vladao je od 20. oktobra/1. novembra 1894. do 2/15. marta 1917. godine.

Sa suprugom Aleksandrom Fjodorovnom imao je je petoro dece – četiri kćeri i jednog sina.

Ruska pravoslavna crkva kanonizovala je 1. novembra 1981. godine Nikolaja II Aleksandroviča Romanova sa suprugom i decom. Proglašeni su za mučenike.

Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej Romanov

Nova istraživanja DNK autentičnosti ostataka porodice Romanov

DNK analiza koja je izvršena na ostacima poslednjeg ruskog cara Nikolaja II i njegove porodice, potvrdila je autentičnost.

Ruski istražitelji navode da bi ovi rezultati mogli da navedu Rusku pravoslavnu crkvu da prizna autentične ostatke i dozvoli versku sahranu.

Crkva, do sada, nije priznavala nikakve dokaze ni tvrdnje o autentičnosti ostataka. Međutim, ovoga puta, ispitivanja su sprovedena baš na zahtev crkve.

Iz Istražnog komiteta, koji je zadužen za rešavanje glavnih kriminalnih slučajeva u Rusiji, navode da je bilo potrebno ekshumirati ostatke Aleksandra III, Nikolajevog oca, kako bi se dokazalo da se radi o “ocu i sinu”.

17/07/2018, 11:30

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*