Antistres terapija: Šta je najdelotvornije?

17/06/2017, 11:39

Antistres terapija: Šta je najdelotvornije?

Svakodnevne obaveze, posao, porodica, zdravlje… Sve ovo može biti uzrok stresu koji može dalje biti uzrok mnogih bolesti – zbog čega je veoma važno izboriti se sa stresom na pravi način.

Međutim, ne postoji ni jedna univerzalna antistres terapija, kao ni način da u potpunosti izbegnete stres kojim je većina ljudi danas okružena. Ipak – nemojte gubiti nadu!

Antistres terapije na tvoj način

Među najdelotvonijim antistres terapijama nalaze se uglavnom aktivnosti u kojima možemo u potpunosti da uživamo, bez obzira da li je to neki hobi, fizička aktivnost ili jednostavno provođenje vremena sa voljenim ljudima i onima koji nam prijaju.

Stres je nagomilavanje negativnih misli i osećanja, zbog čega je upravo to potrebno “razbiti” i ne dozvoliti da se akumuliraju. Upravo zato vredi pokušati neke od najčešćih “antistres terapija” i odabrati onu koja nam najviše odgovara.

pisati

U uspostavljanju psihičke ravnoteže može vam pomoći mirisna kupka, slušanje omiljene muzike, dok je nekima pisanje dnevnika ili jednostavno zapisivanje misli veoma delotvorno u borbi sa stresom.

Negativne misli i osećanja mogu se desiti kao posledica nekog sukoba sa drugom osobom, a ukoliko vas je neko do te mere iznervirao, trebalo bi da svoja osećanja zapišete kao pismo i nakon toga – jednostavno bacite papir, a sa njim i negativnosti koje vas guše. Sigurno je da ćete se u trentuku osećati dosta bolje, ali da biste produžili period psihičke ravnoteže potrebno je da naučite kako da oprostite ljudima za sitnice koje su vas povredile ili uvredile.

Osećaj ogorčenosti ili mržnje u velikoj meri će potrošiti vašu energiju koju biste mogli usmeriti na neke druge, mnogo bolje i bitnije stvari – zato pokušajte da se sa takvim negativnostima što pre “raziđete” kako biste sačuvali sebe, svoju energiju, a u krajnjem slučaju – i zdravlje.

Povezane objave

17/06/2017, 11:39

1
Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
najnoviji najstariji najviše glasova
Petar

Mislim da pored prastanja kao sastavnog i neizostavnog sredstva za uklanjanje negative neophodno je i preduzimanje radnje kojom se uklanja izvor negativnosti, odnosno stiti svoje zdravlje. Npr. ako je izvor stresa neka radnja odredjene osobe koja nas je povrijedila na neki nacin, onda mislim da bi toj osobi trebalo reci da to vise ne radi, i da to nije u redu. Nemojte se plasiti reakcije, jer je sukob odnosnl borba,rat usvtari neophodan da se stvari postave na svoje mjesto, i tu uopste nije bitno ko ce “pobjediti” svi su na kraju pobjednici (ili cete izgladiti vas odnos ili raskinuti ionako… Učitaj još »