Back to homepage

Smeštaj u Dablinu

Izbor pravog smeštaja u Dablinu će u velikoj meri uticati na vaše putovanje. Stoga bi trebalo da istražite na kojim sve mestima možete odsesti i šta da očekujete.

Templ Bar i Triniti koledž

U centralnom Dablinu, južno od reke Lajfi, nalaze se hedonističke ulice Templ Bara iz 18. veka, popločane kaldrmom koje su uvek pune vikendom. Možete pogledati film u Irskom filmskom institutu ili se zagledati u Galeriji fotografija. Haus trg je svakog vikenda rezervisan za pijacu. Zapadno se nalazi Hristova katedrala, ali i čuveni Dablinski dvorac.

Istočno od Templ Bara nalaze se Triniti koledž kampus pun statua, ali i Banka Irske sa svojim belim kolonadama. Na jugu se nalazi šoping centar Dablina na čelu sa Grafton Stritom i ulicom Nasau.

Triniti koledž

Triniti koledž

Sent Stivens Grin

Južno od Triniti koledža, povezano sa Grafton Stritom, nalazi se Sent Stivens Grin sa svojih 22 hektara uređenih travnjaka koje lokalno stanovništvo obožava tokom sunčanih dana. Na zapadu je trg Merion gde se mogu videti legendarne džordžijanske kuće u Dablinu. U blizini je veličanstvena zgrada parlamenta Lajnster. Dalje na jugu nalaze se ekskluzivni restorani i hoteli.

Sent Stivens Grin

Sent Stivens Grin

Severni centar grada

Severno od reke Lajfi, nalazi se ulica O Konel, koja je ispunjena prodavnicama i statuama. Na pola puta se nalazi Glavna pošta, koja je bila centar Uskršnjeg ustanka 1916. godine. Na zapadnoj strani keja pored reke Lajfi se prolazi kroz Italijansku četvrt punu kafića i barova.

severni centar dablina

Međunarodni centar finansijskih usluga (IFSC)

Na istočnom kraju severne strane reke Lajfi na granici sa renoviranom lukom, nalazi se IFSC, finansijski centar Irske. Nedaleko od njega nalazi se skulptura koja označava mesto na kom su migranti otplovili bežeći od siromaštva. Na severu se nalaze tržni centri puni butika, dok se na istoku nalazi zabavna četvrt koja privlači brojne turiste na svoje veličanstvene događaje.

Međunarodni centar finansijskih usluga (IFSC)

Međunarodni centar finansijskih usluga (IFSC)

Dun Laoger

U Dablinskom zalivu nalazi se četvrt iz koje se za samo 20 minuta može stići do centra Dablina. Tu staje pomorski prevoz do Liverpula. Dalje na jugoistoku se nalazi prelepa lokacija za kupanje, a blizu su i Martelo toranj, gde se danas nalazi Muzej Džejmsa Džojsa.

dablinksi zaliv

Pogledajte još