Back to homepage

Hrana u Beču

Tradicionalna bečka kuhinja u velikoj meri potiče iz perioda Austro-Ugarske monarhije, koja je postojala krajem 19. veka. Takođe, susedni regioni, kao što su današnja Italija i Nemačka, imali su uticaja na stvaranje karakterističnih austrijskih jela. Austrijska hrana najpoznatija je po svojim jelima sa mesom, kao što je svetski poznata bečka šnicla, i dezertima, među kojima je najpopularnija zaher torta.

Austrijanci u velikoj meri uživaju u kafi, uz jelo ili bez njega. Stoga, ukoliko ste ljubitelj kafe, ovde možete pronaći mnogo kafića u kojima ćete uživati u mnogim vrstama kafe. Ako uz to dodate još i neko karakteristično austrijsko slatko pecivo (na primer štrudlu sa jabukama) užitak će biti komplentan.

hrana u becu foto 1

Beč je kosmopolitski grad u kome možete upoznati ljude iz celog sveta, i čuti različite svetske jezike, pa i restorani u Beču to odražavaju. Ovde možete pronaći mnogo mesta gde se služi italijanska kuhinja, turski kebabi, kineske nudle, bosanski burek i slično.

Međutim, za pravo uživanje u austrijskoj kuhinji, nemojte propustiti da probate neka od ovih tradicionalnih jela i dezerta:

Bečka šnicla (Wiener Schnitzel)

Iako nije izmišljena u Beču, i vode se mnoge polemike oko toga kojoj kuhinji zaista pripada, bečka šnicla je jedno od obeležja ovog grada. Ovo jelo svima je poznato jer se vrlo često pravi i na našim prostorima, a u Austriji se najčešće servira uz krompir salatu, koja je takođe jedno od tradicionalnih austrijskih jela.

becka snicla

Štrudla sa jabukama (Apfelstrudel)

Pošto je proputovalo dalek put od Bliskog Istoka i preko Otomanskog Carstva, ovo jelo pronašlo je svoje mesto upravo u Beču, gde je postalo jedno od tradicionalnih jela. Sastoji se od urolanog testa punjenog jabukama, suvim grožđem i prezlama i najčešće se služi uz bečku kafu.

Štrudla sa jabukama

Tafelšpic (Tafelspitz)

Smatra se nacionalnim jelom Austrije i sastoji se od kuvanog goveđeg mesa sa renom, koje se služi sa različitim varivima, najčešće od povrća. Postoji mnogo varijanti ovog mesnog specijaliteta i može se pronaći u skoro svakom restoranu u Beču.

Tafelšpic

Zaher torta (Sachertorte)

Franc Zaher, šesnaestogodišnji pomoćnik kuvara na dvoru princa Meterniha, 1832. godine napravio je ovu čokoladnu tortu, koja je postala najpoznatiji svetski čokoladni dezert. Najukusnija Zaher torta pravi se u bečkom hotelu Zaher, gde se čuva i tajna originalnog recepta.

Zaher torta

Frankfurter kobasica (Frankfurter)

Ovu bečku kobasicu izmislio je mesar iz Frankfurta, koji je živeo u Beču, stoga se i naziva Frankfurter. Njen ukus podseća na američki hotdog, ali je malo blažeg ukusa.

Frankfurter kobasica

Pogledajte još