Predlog ministra: Nastavnike i direktore ocenjuju roditelji

31/08/2016, 10:47

Predlog ministra: Nastavnike i direktore ocenjuju roditelji

Prema predlogu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, roditeljima đaka će biti dodeljena nova uloga – ocenjivanje nastavnika i direktora škola.

Ministar Šarčević smatra da je roditeljima do sada bila dodeljivana slaba uloga u školi i da bi to trebalo da se promeni.

“Njih niko nikada nije pitao šta zaista misle, a oni mnogo toga znaju. Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela” – rekao je ministar Šarčević.

On je, međutim, najavio i da će od Ministarstva za rad zatražiti da se postavi pitanje odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova.

“U svetu se za to zna cena – 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa da vidite kako će da se smanji izostajanje”, objasnio je Šarčević.

Govoreći o ocenjivanju učenika, on je rekao da ocena ne treba da bude sredstvo moći i izvor korupcije, kao i da nastavnici moraju da nauče da rade drugačije.

“Ako nastavniku od uspeha njegovih učenika zavisi i visina plate, moraće i više da se potrudi. Najbitnije je da se napusti koncept bubanja. Nastavnici će dobiti veće plate kada taj kvalitet rada bude merljiv”, rekao je Šarčević.

Izvor: Tanjug; Foto: Tanjug

Povezane objave

31/08/2016, 10:47

1
Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
najnoviji najstariji najviše glasova
maki

Ok mi je ideja da se naplati neopravdani izostanak ali sto uopstse spominjati inostranstvo sa kaznama od 1500eu??U inostranstvu su plate od 3000-5000eu…a kod nas???Drugo,roditelji trebaju da se ukljuce u saradnju a ucitelji da kvalitetnije rade sa decom.Ovo ostalo mi je sve uredu.