Živimo u eri s neverovatno velikim rizikom od udara asteroida

21/01/2019, 11:35

Živimo u eri s neverovatno velikim rizikom od udara asteroida

Povezane objave

U vreme kada je naša planeta bila u tinejdžerskom dobu, kada su stvorenja počela da osvajaju kopno, udari asteroida su bili retki i u velikim vremenskim razmacima. Onda, nešto se promenilo.

Najnovija istraživanja pokazala su da trenutno živimo u eri sa neverovatno velikom količinom udara asteroida na planetu. U proteklih 290 miliona godina, broj asteroida koji je pao na Zemlju se povećao u poređenju s prethodnih 710 miliona godina.

Koliki je rizik da na Zemlju padne asteroid?

Istraživanje je dokazalo da postoji dramatična promena u količini asteroida koji “napadaju” kako Zemlju tako i Mesec, za razliku od na primer doba paleozoika.

Naučnici impliciraju  da smo od tada do danas u periodu relativno velikog broja udara asteroida i to za 2,6 puta više nego pre 290 miliona godina.

Pročitajte i… Zemlji preti 950 asteroida?

U proseku, na svih milion godina, na Zemlju padne asteroid koji ostavi krater obima 10 kilometara. Nekada, takav asteroid padao je na našu planetu na svakih tri miliona godina.

Ovo se naravno ne može promeniti, a ne može se ni utvrditi tačan uzrok zašto se broj asteroida povećao. Zasad ipak ne moramo da brinemo, umiruju naučnici, jer ne postoji rizik da preteći asteroid udari u našu planetu.

21/01/2019, 11:35

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*