U pećinama pre 50.000 godina korišćen aspirin!

14/03/2017, 11:17

U pećinama pre 50.000 godina korišćen aspirin!

Povezane objave

Čime su preci današnjih ljudi ublažavali bolove? Neandertalci koji su živeli pre 50.000 godina su se izgleda lečili ne veoma sličan način kao i mi.

Naime, naučnici iz Australije koji su se bavili istraživanjem života neandertalaca genetskom analizom zubnog plaka sa ostataka iz pećina sa teritorije Belgije i Španije, došli su do veoma zanimljivih zaključaka. Izgleda da se i u to vreme koristio aspirin za zubobolju!

Na uzorcima starim između 42.000 i 50.000 godina stručnjaci su uspeli da pronađu veoma korisne ostatke neandertalaca koji su pružili niz informacija o životu u pećinama. Tako je analiza zubnog plaka, koji sadrži i ostatke hrane, mogla da da odgovor i na pitanje čime su se hranili u to vreme, ali i kakvog su zdravlja bili preci današnjih ljudi.

Upravo je genetska analiza zubnog plaka otkrila da je neandertalce mučio dentalni apsces, a kao lek jeo je belu topolu – koja sadrži salicilnu kiselinu, aktivni sastojak aspirina. Pored toga, pronađeni su i tragovi prirodne antibiotske plesni – penicilina. Sve ovo upućuje na to da je neadnertalac znao dosta o lekovitim biljkama i svim protivupalnim i analgetskim sastojcima, zahvaljujući čemu je uspevao da se sam leči.

14/03/2017, 11:17

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*