Nova tehnologija punjenja mobilnih telefona

15/04/2016, 11:24

Nova tehnologija punjenja mobilnih telefona

Povezane objave

Savremeni pametni mobilni telefoni sve češće imaju problema sa trajanjem baterije, koja se jako brzo prazni – baš zbog svih mogućnosti koje ovi telefoni nude.

Upravo zato se sve češće radi na osavremenjivanju i pronalaženju novih tehnologija koje će unaprediti način punjenja ovih uređaja.

Poslednja tehnologija na kojoj se radi je punjenje baterija mobilnih telefona zahvaljujući zvuku – odnosno korišćenjem malih nano-žica koje su smeštene između dve elektrode.

Ove elektrode se izlažu glasovima, zahvaljujući čemu se stvara određena količina električne energije kojom se puni mobilni telefon.

Na ovaj način – neće više biti potrebe za punjačima i trčanjem do mesta na kom se može napuniti telefon. Ova tehnologija omogućava punjenje telefona samo zahvaljujući zvukovima iz okruženja.

Južnokorejski naučnici rade na tome da pronađu još jedan način za prikupljanje energije koja će se pretvoriti u električnu i koja će služiti za punjenje mobilnih telefona.

Kada završe istraživanje i dođu do krajnjeg rešenja – to će značiti da će se mobilni telefoni umesto prazniti dok ih koristimo za razgovore – upravo na taj način i u tom periodu puniti.

Ukoliko nastave istraživanje – naučnici bi mogli da smanje buku u blizini auto-puteva, tako što će apsorbovati zvučne energije koje stvaraju vozila i iskoristili to kao izvor za električnu energiju.

15/04/2016, 11:24

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*