Konačno stiže spas za lomljive “tač skrin” telefone!

10/11/2017, 11:47

Konačno stiže spas za lomljive “tač skrin” telefone!

Smrksani ekrani mobilnih telefona, danas su broj jedan problem, ma koliko pokušavali da sačuvamo naše elektronske ljubimce. Tim fizičara iz SAD je izgleda konačno našao rešenje za lomljive ekrane!

Naime, istraživači sa Univerziteta Suseks razvili su tehniku uz pomoć koje će “tač skrinovi” biti jeftiniji, a manje krhki. Uz to, neće toliko štetiti životnoj sredini.

Manje lomljivi ekrani telefona

Jedna od glavnih komponenti koja se dosad koristila u proizvodnji ekrana na mobilnim telefonima bio je indium tin oksid- redak metal, koji se koristio za providan i električni kontruktivni film gornjeg sloja ekrana. Međutim, pored toga što je ovaj materijal veoma lomljiv, šteti životnoj sredini, a njegova proizvodnja može da ugrozi zdravlje radnika koji u njoj učestvuju. Druga, mnogo skuplja opcija za materijal za ekran, dosad je bilo srebro, ali to nije bilo isplativo.

Kako bi rešili ovaj problem, fizičari su napravili hibridni materijal od grafena (veoma jakog materijala) i srebrnih nanožica. Grafen, koji je debeo kao jedan atom, stavljan je na sloj nanožica srebra, a dobijeno staklo se pokazalo kao veoma fleksibilno i manje lomljivo.

Fizičari najavljuju da je era lomljivih stakala i izgrebanih ekrana na mobilnim telefonima prošlost.

Povezane objave

10/11/2017, 11:47

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*