Bakterija koja je preživela užasne uslove svemira

29/11/2017, 11:41

Bakterija koja je preživela užasne uslove svemira

Povezane objave

Ruaki kosmonauti otkrili su na Internacionalnoj Svemirskoj Stanici (ISS) bakteriju, koja je preživela sve (ne)moguće svemirske uslove.

Naime, sa satelita koji je u svemiru od 1998. godine, ruski kosmonauti su, tokom provere motora, uzeli uzorke i poslali ih na Zemlju. Nakon laboratorijskih analiza, naučnici su bili šokirani otkrićem bakterija na površini satelita.

Ispostavilo se da su nekako na površini opstale bakterije. Istraživanja su u toku, ali naučnici smatraju da ove bakterije ne predstavljaju nikakvu opasnost“, izjavio je ruski kosmonaut Anton Škaplerov.

Vanzemaljske ili zemaljske bakterije?

Poreklo mikoorganizama nije poznato, ali naučnici pretpostavljaju da su ih u svemir najverovatnije doneli sami kosmonauti, preko svoje svemirske operme. Ipak, iako, na žalost mnogih, nije u pitanju vanzemaljska bakterija, ono što je fascinantno jeste činjenica da su ovi mikroorganizmi preživeli sve uslove u svemiru.

Pretpostavlja se da bakterije na površini satelita žive već nekoliko godina i da su opstale, uprkos temperaturama od 121°C do čak -157°C, kada dođe do rotiranja i kada je Sunce sa druge strane.

Inače, naučnici se već nekoliko decenija bave pitanjem bakterija i svemira. Tako su pre nekoliko godina pokazali da bakterija ešerihija koli iz svemira postaje otpornija na antibiotike, za razliku od kultura razvijenih na Zemlji.

29/11/2017, 11:41

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*