Otkrivene čestice sa osobinama materije i antimaterije

06/10/2014, 08:28

Otkrivene čestice sa osobinama materije i antimaterije

Povezane objave

Na Prinston Univerzitetu, istraživači su sproveli jedan eksperiment i otkrili nešto izvanredno – čestice koje imaju osobine i materije i antimaterije.

Kako navodi izveštaj objavljen u naučnom žurnalu Science, naučnici su retko uspevali da pronađu antimateriju, a još ređe se dešavalo da dođe do oktrića čestice koja ima osobine i materije i antimaterije.

Etore Majorana, italijanski fizičar, predstavio je 1937. godine česticu koja je kasnije dobila ime “majoranafermion“. Ova čestica može da postane antimaterija sama sebi. Da bi mogli da vide ovu česticu, bilo je potrebno napraviti mikroskop veličine dvospratne kuće.

Glavni istraživač i profesor fizike, Ali Jazdani, izjavio je da ovo uzbudljivo i korisno otkriće omogućava naučnicima da manipulišu egzotičnim česticama, a to može imati primenu u kvantnom računarstvu.

Eksperiment je obuhvatao produženje lanca sačinjenog od premagnetnih atoma gvožđa na olovnom superprovodniku, a zatim su lanac ohladili na skoro -272 stepena Celzijusa i posmatrali ga kroz ogromni mikroskop.

Istraživači su saopštili da su prepoznali osnovna svojstva čestice majoranafermion u elektronski neutralnom signalu detektovanom na krajevima gvozdenih žica.

Pogledajte snimak koji su istraživači postavili:

Princeton scientists observe elusive particle that is its own antiparticle from Princeton University on Vimeo.

Izvor: Blic

06/10/2014, 08:28

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*