Izložba humanoidne robotike u Beogradu

20/12/2017, 12:26

Izložba humanoidne robotike u Beogradu

Povezane objave

Izložba „Rođenje humanoidne robotike: 50 godina Centra za robotiku Instituta „Mihajlo Pupin“ posvećena je najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi.

Izložbom se ukazuje na značaj Centra za robotiku, na njegova fundamentalna istraživanja i doprinos razvoju robotike u svetu. Istaknuti rezultati su ostvareni na polju humanodine robotike: matematički modeli, softverska rešenja, analiza stabilnosti, dizajn kontrole i dvonožno kretanje.

Centar je prepoznat u svetu kao kolevka moderne robotike čija su istraživanja tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka uticala na razvoj robotike širom sveta, posebno u Japanu, Americi i Rusiji.

Posetioci će imati priliku da vide prvu protetičku robotsku šaku na svetu poznatu kao „beogradska šaka“, prve egzoskelete u svetu, prvog u svetu industrijskog robota antropomorfnog tipa UMS 1, edukacione robote, prvi jugoslovenski digitalni računar CER 10, sačuvane delove Aktivnog odela, prestižnu nagradu za robotiku „Jozef Engelberger“, koju je dobio dugogodišnji rukovodioc Centra profesor Miomir Vukobratović, upoznaju se sa njegovom Teorijom nula momenta koja se i dan danas koristi širom sveta za kretanje androida, kao i primere najnovijih dostignuća Centra za robotiku Instituta „Mihajlo Pupin“.

Izložba se otvara sutra, 21. decembra u Muzeju nauke i tehnike Beograd i trajaće do 31. januara 2018.

20/12/2017, 12:26

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*